Ghid comparatie rasnita cafea

Ghid comparatie rasnita cafea

O cafea de calitate care să întrunească toate condiţiile de intensitate, aromă şi savoare se obţine numai dintr-o cafea proaspăt măcinată. Boabele de cafea proaspăt măcinate răspândesc o aromă intensă care stârneşte simţurile şi îţi desfată sufletul. Aşa că, alături de un filtru de cafea sau de un espressor, din bucătăria ta nu trebuie să lipsească o râşniţă cafea. 

O râşniţă cafea o să-ţi ofere zilnic ocazia de a pregăti boabele de cafea măcinată ce vor servi drept bază pentru o cană de cafea unică, datorită intensităţii sale şi aromei desăvârşite. În prezentul ghid vom încerca să acoperim toate aspectele care trebuie luate în calcul atunci când îţi vei alege o râşniţă cafea.

De ce este esenţial să ai o râşniţă cafea?

Chiar dacă cafeaua gata măcinată este o soluţie care te scuteşte de timpul petrecut cu măcinarea boabelor, alegând-o te vei lipsi de o serie de beneficii pe care ţi le oferă râşnirea propriei cafele.

 • mail-forward
  Cafeaua proaspăt măcinată are un gust unic

Boabele de cafea îşi vor revărsa la adevărata valoare calităţile nutritive şi proprietăţile doar atunci când sunt proaspăt măcinate. Fiecare bob de kfea este alcătuit din compuşi volatili şi acizi specifici care îşi pierd din calităţi atunci când cafeaua este vidată sau stocată în condiţii improprii. Un aparat de cafea poate funcţiona cu orice tip de cafea, dar cei care apreciază gustul desăvârşit al cafelei autentice o vor obţine doar atunci când o râşnesc.

Pachetul de cafea odată desfăcut va permite intrarea cafelei în contact cu aerul, ceea ce va conduce la pierderea instant a unei bune părţi din proprietăţi. O râşniţă cafea îţi va permite să macini doar o cantitate predeterminată de cafea, atât cât îţi trebuie pentru cafetieră sau expresor.

 • mail-forward
  Granulaţia cafelei

O râşniţă cafea îţi permite să setezi modul în care boabele de cafea vor fi măcinate şi să alegi tipul de granulaţie specifică. Există trei tipuri de granulaţie (mare, medie şi fină), fiecare dintre ele fiind utile unui anumit tip de aparat de cafea: cafetieră, filtru cafea, presă franceză sau espressor.

În funcţie de tipul aparatului pentru preparat cafeaua poţi opta pentru o râşniţă manuală cafea sau pentru una automată. Atât timp cât vei putea ajunge la nivelul de granulaţie dorit, rezultatele te vor uimi, iar cafeaua ta va fi cu adevărat incredibilă la gust.

Dacă nu poţi ignora aceste aspecte la cafeaua pe care o consume zilnic, atunci suntem siguri că ai înţeles de ce este atât de importantă o râşniţă cafea.

Granulatia cafelei

Ce trebuie să urmărim atunci când achiziţionăm o râşniţă cafea

Precum în cazul achiziţionării unui expresor cafea boabe sau a unei cafetiere, o râşniţă de cafea trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi considerată de calitate:

 • exclamation-triangle
  1. Tipul de lame de tăiere

În cazul în care deja deţii o cafetieră cu râşniţă trebuie să ştii care este tipul lamelor care sunt responsabile de măcinarea boabelor de cafea. De obicei o râşniţă cafea utilizează lame simple sau lame cu cuţite conice sau plate.

Utilizarea unei râşnite cu lame simple va avea drept efect măcinarea cafelei la o granulaţie mare sau medie. Singura problemă în acest caz este faptul că boabele de cafea nu vor putea fi măcinate decât pentru un anumit tip de aparat de cafea, adică pentru filtre cafea sau cafetiere.

Atunci când dispui de o râşniţă cafea profesională, aceasta o să utilizeze lame cu cuţite, fie plate, fie conice. Rezultatul măcinării va fi cel al unei cafelei cu granulaţie fină (chiar şi extrafină), propice folosirii pentru expresoarele de cafea. Configuraţia cuţitelor permite măcinarea boabelor de cafea până la cel mai fin nivel, acestea alternând modul de tăiere vertical-orizontal pentru a obţine cele mai bune rezultate.

 • exclamation-triangle
  2. Puterea motorului

La fel ca şi-n cazul unui espressor cafea, puterea generată este foarte importantă pentru asigurarea unei măcinări de calitate. O râşniţă cafea foloseşte (în funcţie de calitatea ei) motoare cu acţiune directă, bazate pe reducţie de turaţie sau cu turaţie la nivel minimal.

Gama puterii dezvoltate este cuprinsă între 100 şi 200W, iar nivelul turaţiilor se situează între 750-1500 de turaţii pe minut. Foarte important este ca râşnita să nu fie foarte zgomotoasă, iar nivelul de turaţie să nu fie disproporţionat, dat fiind că este posibilă o dezechilibrare a aparatului.

 • exclamation-triangle
  3. Selectorul de granulaţie

Acesta permite ajustarea calităţii granulatiei, existând până la 50 de trepte de măcinare a boabelor de cafea. În acest mod este posibilă reglarea nivelului de granulaţie raportat la tipul de aparat de cafea pe care îl avem în bucătărie (expresor simplu, espressor automat sau filtru cafea). Un expresor cafea cu râşniţă este ideal, dar având în vedere preţul, combinaţia espresor/cafetieră şi râşniţa de cafea este mult mai avantajoasă.

 • exclamation-triangle
  4. Funcţia de programare – timer

Permite selectarea unei anumite perioade de timp, astfel încât cafeaua măcinată să nu se supraîncălzească sau să ajungă la un nivel de granulaţie care să fie prea fin faţă de ceea ce ne-am propus.

 • exclamation-triangle
  5. Dozatorul

Este o extra-opţiune care îşi dovedeşte utilitatea numai în cazul celor care deţin un automat cafea sau un espresor cafea. Rolul său este de a doza în mod perfect cantitatea de cafea care va fi utilizată pentru pregătirea cafelei la dozator. Cei care utilizează un filtru de cafea sau o cafetieră pot consideră această funcţie ca fiind în plus.

 • exclamation-triangle
  6. Recipientul pentru cafea

Este containerul în care se depozitează cafeaua boabe măcinată imediat după efectuarea etapei de măcinare. În cazul în care am măcinat o cantitate mai mare decât cea de care avem nevoie, un astfel de recipient este vital pentru păstrarea în condiţii ermetice a restului de cafea măcinată.

Recomandări râşniţă cafea

Recomandări râşniţă cafea


Râşniţa cafea Bosch MKM6003


Râşniţa cafea Bosch MKM6003 este una dintre cele mai fiabile instrumente de măcinare a cafelei din categoria sa. Dezvoltă o putere de 180 W, are o capacitate de 75 grade şi 1 singură treaptă de viteză (universală) – aceasta îi permite obţinerea tuturor celor trei tipuri de granulaţie.

Funcţii

 • arrow-right
  Beneficiază de un sistem de siguranţă şi nu poate rula fără închiderea completă a capacului;
 • arrow-right
  Lamele cuţitelor sunt confecţionate din inox, ceea ce permite obţinerea unei granulaţii foarte fine;
 • arrow-right
  Treaptă universală de viteză permite obţinerea tuturor celor trei tipuri de granulaţie;
 • arrow-right
  Prezintă un buton de siguranţă care permite funcţionarea râşniţei în cele mai sigure condiţii.

Pro

 • check
  Cafeaua măcinată beneficiază de un gust şi o aromă desăvârşite;
 • check
  Nivel ridicat de silenţiozitate;
 • check
  Permite râşnirea unei game variate de produse similare cafelei, inclusiv a condimentelor;
 • check
  Râşneşte până la 75 de grame de cafea.

Cons

 • exclamation-triangle
  Lamelele îşi pierd fiabilitatea în timp dacă se macină alte tipuri de boabe;
 • exclamation-triangle
  Motorul îşi pierde din fiabilitate atunci când este folosit în mod intens, dar în condiţii improprii.

Preţ

Un astfel de model râşniţă cafea este disponibil la preţuri cuprinse între 75 şi 145 Ron.

Rating

Este un produs cotat la 5 stele din 5.


Râşniţa cafea Heinner HCG-150SS


Râşniţa cafea Heinner HCG-150SS este un instrument de măcinare care beneficiază de o putere de 150 W, o capacitate de 50 grame de cafea pe care o poate macină şi are o singură treapata de viteze (permite obţinerea tuturor celor trei tipuri de granulaţie).

Funcţii

 • arrow-right
  Nivelul de zgomot este redus (85 Db) datorită prezenţei unei camere etanşe;
 • arrow-right
  Piesele de calitate (inox atât la carcasă, cât şi la cuţite)îi asigură o fiabilitate sporită;
 • arrow-right
  Beneficiază de protective împotriva supra-încălzirii;
 • arrow-right
  În partea inferioară beneficiază de un compartiment pentru stocarea cablului de alimentare atunci când aceasta nu este folosită.

Pro

 • check
  Un design modern şi compact;
 • check
  Granulaţie foarte fină;
 • check
  Permite măcinarea unei game variate de cafea boabe, precum şi a altor tipuri de boabe de dimensiuni apropiate;
 • check
  Cuţitele sunt din inox, de foarte bună calitate, permiţând măcinarea chiar şi a seminţelor.

Cons

 • exclamation-triangle
  Capacul nu se închide prin înşurubare, ci prin presare.

Preţ

Este disponibilă la preţuri între 60 şi 160 Ron.

Rating

Este un produs de 5 stele din 5.


Râşniţa cafea Bosch MKM6000


Râşniţa cafea Bosch MKM6000 este operată de un motor cu puterea de 180 W, are o capcitate de măcinare de 75 grame şi 1 treaptă de viteze (turaţia este standard şi prevede posibilitatea de a măcina de la o granulaţie mare şi până la cea extra-fină).

Funcţii

 • arrow-right
  Cuţite din inox care asigură cea mai fină granulaţie pentru boabele de cafea;
 • arrow-right
  Silenţiozitate în funcţionare (nivel zgomot emis de 78 Db) datorită elementelor de etanşeizare;
 • arrow-right
  Buton de siguranţă care permite funcţionarea în deplină siguranţă a râşniţei de cafea;
 • arrow-right
  Configuraţia specială a sistemului de cuţite din inox permite asigurarea unei măcinări complete a boabelor de cafea care se găsesc în compartimentul de măcinare.

Pro

 • check
  Greutate foarte scăzută de numai 0,68 grame;
 • check
  Design foarte modern şi dimensiuni compacte, care permit stocarea chiar şi în spaţii înguste;
 • check
  Grad ridicat de rezistenţă la frecare a capacului superior.

Cons

 • exclamation-triangle
  Utilizarea la nivel intens poate conduce la apariţia unor şanţuri în zona de plastic din camera de măcinare;
 • exclamation-triangle
  Sistemul de cuţite din inox este mult prea puternic;
 • exclamation-triangle
  Măcinarea boabelor de cafea la un ritm mult prea alert va avea că efect depunerea unei pulberi de culoare maronie pe materialul plastic de la interior.

Preţ

Această râşniţă cafea este disponibilă la un preţ cuprins între 85 şi 145 Ron.

Rating

Este un produs de 5 stele din 5.


Râşniţa cafea Zass ZCG 07


Râşniţa cafea Zass ZCG 07 este un produs compact care este operat de un motor cu o putere de 200 W, având o capacitate de măcinare de 60 grame şi o treaptă universală de viteze (care permite măcinarea la toate cele trei niveluri de granulaţie).

Funcţii

 • arrow-right
  Funcţia Pulse care permite pornirea/închiderea aparatului dintr-o singură mişcare;
 • arrow-right
  Un sistem de cuţite ultra-performant, realizat din oţel inoxidabil;
 • arrow-right
  Închidere securizată, acţionată printr-un buton de siguranţă;
 • arrow-right
  Funcţie anti-alunecare, cu picioruşe integrate în partea inferioară a aparatului.

Pro

 • check
  Nivel scăzut de zgomot (79 Db);
 • check
  Capacul este transparent, iar designul în totalitate este unul modern şi ergonomic;
 • check
  Capcitatea de măcinare de 60 de grame este suficientă pentru 8 ceşti de cafea;
 • check
  Această râşniţă cafea este construită în întregime din oţel şi inox, ceea ce îi asigura o satbilitate deosebită în timpul funcţionarii.

Cons

 • exclamation-triangle
  Greutate mult prea mare (1,52 kg), datorită prezenţei oţelului inoxidabil, atât în zona carcasei, cât şi a sistemului de cuţite.

Preţ

Această râşniţă cafea este disponibilă pentru un preţ cuprins între 100 şi 120 Ron.

Rating

Este un produs de 5 stele din 5.

Concluzie

O râşniţă cafea este un produs care nu trebuie să lipsească din bucătărie niciunei familii.

Graţie prezenţei unor caracteristici deosebite, acest aparat oferă posibilitatea de a măcina boabele de cafea la o granulaţie potrivită, permiţându-le să-şi păstreze intacte toate proprietăţile.

În acest fel, cafeaua de dimineaţă o să fie savuroasă, intensă şi cu o aromă incredibilă de fiecare dată când o savurezi.

Leave a Comment: